Facebook Instagram Twitter YouTube

Gouden IJsvogel voor oprichters EK/WK-comité

Gouden IJsvogel voor oprichters EK/WK-comité 20 oktober 2010.  Oranjekoorts in Biddinghuizen! Om de twee jaar weer voelbaar en zichtbaar tijdens EK’s en WK’s. Gezamenlijk genieten van het voetbalfeest.

Iedere editie is er wel iets ludieks: van pendeldienst, panna toernooi, oranjecamping tot oranjemars... En dat allemaal dankzij een idee in 1993 van twee dorpsgenoten aan een keukentafel. Daarom speldt Dorpsbelangen Biddinghuizen dit jaar graag de Gouden IJsvogel op bij Herman Stegeman en Simon van Dijk.

De Gouden IJsvogel is een erespeld van het dorpslogo die jaarlijks tijdens de najaarsvergadering, of naar aanleiding van een bijzondere gebeurtenis, wordt toegekend door de inwoners van Biddinghuizen aan iemand die van bijzondere betekenis is voor de dorpsgemeenschap. Gezinus Broeksema, Joke Harms, Sharon Kips, Carla van Dijk, Richard van Woerkom, Henk van Wilpe en Paul van Tintelen zijn reeds drager van de Gouden IJsvogel.

Hoe het begon
Voetbalfanatiekelingen wilden wel eens iets anders dan thuis voor de buis wedstrijden kijken. Spektakel, sfeer, oranjegekte. In 1994 werd de voetbalkantine verbouwd tot stadion met pallets als tribunes en kuubskisten als VIP boxen. Het begin van een traditie.

In 1998 werd vanwege plaatsgebrek in de voetbalkantine uitgeweken naar het voormalige café restaurant De Gouden Ploeg. En in 2000 met het EK in eigen land adopteerde firma Weening het evenement. Het feestje van BAS werd een volwassen evenement dat ook buiten Biddinghuizen begon op te vallen. Een grote tent met tribunes op het Plein, in het hart van het dorp.Katholieke kerk
Voor het EK 2004 in Portugal werd een grotere tent op het evenemententerrein geplaatst. Oranje op Dreef. En toen zwelde een wind aan tot orkaankracht. De tent in was onmogelijk. De organisatie zocht de voetballiefhebbende koster thuis op. De vloer in de katholieke kerk moest toch vervangen worden? Het mocht van het parochiebestuur en de pastoor. De tribunes werden in de kerk opgesteld, de tap aangesloten en de schermen hingen op een mooie plek voor de kansel. Een memorabele wedstrijd, die ook nog eens prachtig eindigde. De landelijke pers werd gehaald. Het was “Breaking News” tijdens het 18 uur Journaal op Radio 1.

Buitenlandse kranten schreven over deze unieke gebeurtenis in de kerk in Biddinghuizen. Waar een klein dorp groot in kan zijn.

Aandacht media
Sinds 2006 is de tent niet meer nodig. De aardappelloods van Schaap Holland aan de Havenweg blijkt zomers leeg te staan. “Die Kartoffel Arena am Hafenstraße”. Nu werden er items gemaakt door Omroep Flevoland en opnames voor het EK Journaal door RTL 4. Elke wedstrijd was uitverkocht.In 2008 start de samenwerking met Stichting de IJsvogel en “De Voorhof” uitbaters Henk & Ria Potgieter. De inrichting van de Kartoffel Arena was afgestemd op het winterse imago van de organiserende landen Oostenrijk en Zwitserland. Zo was er een heuse skihut, waar de sponsoren op Alpenhoogte van de wedstrijden konden genieten. Ook dit keer weer grote media aandacht met live uitzendingen van SBS 6 en vele reportages van Omroep Flevoland. Ook in de schrijvende pers kwam Biddinghuizen veel en vaak aan bod.

Dit jaar was de VuvuzelArena een feit. Compleet met een oranjemars. Vele dorpsgenoten liepen mee of stonden vanuit hun huis langs de route te kijken. En er was live verbinding op de tv-zender Al Jazeera. Zo blijkt maar weer dat Oranjekoorts besmettelijk is. Met dank aan Herman Stegeman en Simon van Dijk, de Gouden IJsvogels van Biddinghuizen.

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
Deze website is gerealiseerd en gesponsord door Sybit | Software op Maat i.s.m. BHZNet.nl