Facebook Instagram Twitter YouTube

Historie EK & WK in Biddinghuizen

Een aantal BAS-VOETBAL “Fanatiker” wilde wel eens iets anders dan thuis voor de buis voetballen kijken met een zak chips en een pijpje bier. Ze wilden spektakel, ze wilden sfeer, ze wilden Oranjegekte. Medio december 1993 werden de koppen bij elkaar gestoken, en zag het 1e WK spektakel van BAS VOETBAL het levenslicht. In de zomer van 1994 was de aftrap van het WK in Amerika.

USA 1994
De accommodatie werd besproken, en al snel besloot men om het groots aan te pakken. Dus niet in een groene legertent voor de kantine, zoals eerst de bedoeling was. “We gaan gelijk de kantine in”, klonk het in koor. “We gaan voor 100 toeschouwers”. En aldus werd besloten.
Met pallets werd een tribune gebouwd, en door twee “kuubs”kisten op elkaar te stapelen werd er vanaf het begin al gebruik gemaakt van VIP-boxen. Menig profclub had nog nooit van VIP Boxen gehoord maar in de kantine van BAS stonden er al twee. Voorzien van gesponsorde sigaren en asbakken (er mocht toen nog gerookt worden), lederen fauteuils, drukknoppen met sirene en zwaailampen voor het bestellen van een drankje of een hapje. Met nevenactiviteiten als; een groene zeephelling, de klikorace, en bal hooghouden op klompen, werd onbewust een traditie neergezet. Toen Branco de bal via Romario en Stan Valckx, achter Ed de Goey in het net schoot waren niet alle ogen meer droog, maar was wel een nieuw evenement geboren.

EK Engeland 1996
In 1996 stond het evenement in het teken van de kabel. We hadden voor het eerst kabelverbinding, en er was sprake van een kabel in Engeland, waardoor Edgar Davids naar huis moest, en Guus Hiddink zijn minst succesvolle toernooi beleefde. De kantine was weer op dezelfde manier ingericht als 2 jaar daarvoor, maar nu moesten we wat voorzichtiger zijn met de nieuwe vloer. Omdat er nogal wat alcohol genuttigd werd op zo´n festijn, werd er een pendeldienst door het dorp georganiseerd. Mensen werden thuis opgehaald met een heftruck en een platte kar. De bedoeling was dat ze ook weer thuis gebracht zouden worden. Echter omdat de chauffeur van de heftruck in “kennelijke staat” verkeerde, moesten de bezoekers toch te voet huiswaarts keren.

WK Frankrijk 1998
In 1998 was het WK in Frankrijk. Nederland presteerde erg goed tot aan de penalty’s tegen de Brazilianen. Er was op organisatiegebied voor het eerst sprake van een samenwerkingsverband met anderen, en wel “De Gouden Ploeg”. Er was wat plaatsgebrek in de kantine, en daardoor werd er gekozen voor een wisselende omgeving. Een aantal malen in de kantine, en in de toen nog bestaande “Gouden Ploeg”. Voor de nieuwelingen onder ons, het voormalige Café Restaurant van Biddinghuizen.

EK 2000 Nederland & België
In 2000 werd het EK georganiseerd in Nederland en België. Dit was de 1e maal dat het evenement van het voetbalveld af ging. Het was “geadopteerd” door de firma Weening. Een prachtig evenement vond plaats op het plein, en het feestje van BAS werd een volwassen evenement dat ook buiten Biddinghuizen enigszins op begon te vallen. Een grote tent met tribunes op het Plein, in het hart van het dorp. Naast de tent een echte VIP tent met eigen catering voor de klanten van Weening. Hilarische momenten kende de organisatie in de voorbereidende besprekingen. Aan de directietafel met sigaren in de mondhoek en de voeten op tafel, werden er zware onderhandelingen gevoerd. Die steevast eindigde met rollebollende ondernemers aan de ene kant, en schaterlachende BAS-sers aan de andere kant van de tafel.

WK 2002 Japan & Zuid Korea
In 2002 hebben we dankzij Louis van Gaal, “maar het lag niet aan hem hoor”, niets hoeven te doen. Wat was het een saai toernooi overigens.
EK 2004 Portugal
Was het al niet een mega-evenement geworden, in 2004 is het uitgegroeid tot wat het nu is. Een traditioneel Biddinghuizer voetbalfeest. De tent moest groter, en het Plein was te klein. Dus werd een grotere tent geregeld en op het evenemententerrein geplaatst. Oranje op Dreef. Een Panna Kooi werd gebouwd, en een Panna the Game!!! toernooi georganiseerd.

En toen ging het waaien. Een bries werd storm, en de storm zwelde aan tot orkaankracht. De Belgische tentenbouwer beval ons om de tent te laten zakken. Dit stond in het contract, zei hij, en er werd al met advocaten gedreigd…….Daar stonden we dan: “Wat nu”????????????
Er was nog één mogelijkheid. Schoorvoetend zocht de organisatie de voetballiefhebbende koster thuis op. Zou het geen idee zijn om…….. De vloer in de katholieke kerk moest toch vervangen worden………De koster vroeg het de kerkenraad. De pastoor werd geraadpleegd, en even later kwam er witte rook uit schoorsteen. Het mocht. We konden de Katholieke kerk gebruiken…. De Heere Zij geprezen.

De tribunes werden uit de tent gehaald en in de kerk opgesteld. De tap werd aangesloten, en de schermen hingen na een tijdje op een mooie plek voor de kansel. Het kon beginnen. Een memorabele wedstrijd, die ook nog eens prachtig eindigde. De landelijke pers werd gehaald. Het was “breaking news” tijdens het 6 uur journaal op Radio 1. Buitenlandse kranten schreven over deze unieke gebeurtenis in de kerk in Biddinghuizen. Waar een klein dorp groot in kan zijn.
WK 2006 Duitsland
In 2006 was de tent niet meer nodig. Want iemand kwam erachter dat gedurende de zomermaanden de aardappelloods van Schaap Holland aan de Havenweg leeg stond. De directie van Schaap Holland was laaiend enthousiast en vond het een prima idee. En zo begon de organisatie weer aan een nieuw avontuur. Een dusdanig groot evenement moest aan nieuwe veiligheidsvoorschriften voldoen. Er moesten 2 nooduitgangen komen van minimaal 2.5 meter breedte. Geen probleem.

Even een muurtje weg rammen, en het was zo gepiept volgens de kenners. Wat bleek, de muur was ca. 80 cm dik, en er moest dus zwaar materieel aan te pas komen om de klus te klaren. Later werden de uitgangen weer dichtgemaakt met elektrische rolluiken. Hierdoor heeft Schaap Holland nu de beschikking over de meest luxe aardappelloods van de hele wereld. Er werden tribunes aangeschaft welke uit een sporthal in Raalte werden gehaald. Er werden trailers naar binnen gereden, er werd een maand lang gebuffeld en getimmerd, en toen was het klaar……….. “Die Kartoffelarena am Hafenstraße” kon open. Nu werden er items gemaakt door Omroep Flevoland, en er werden opnames gemaakt voor EK journaal van RTL 4. Elke wedstrijd uitverkocht.
EK 2008 Oostenrijk & Zwitserland
Met de routine en de ervaring uit het verleden begon de organisatie ruim op tijd aan de opbouw van het inmiddels tot een traditioneel uitgegroeid Biddinghuizer voetbalevenement. Het comité bestaat uit ijverige creatievelingen zodat de details toch weer voor tijdsnood zouden zorgen. Toch was alles op tijd gereed om het publiek weer een adembenemend schouwspel voor te kunnen schotelen.

Nieuw was deze keer de samenwerking met Stichting de IJsvogel en de samenwerking met “De Voorhof” uitbaters Henk & Ria Potgieter. Terugkijkend is deze samenwerking uitstekend gebleken en zal zeker een vervolg gaan krijgen. De inrichting van de Kartoffel Arena was afgestemd op het winterse imago van de organiserende landen. Zo was er een heuse skihut, waar de sponsoren op Alpenhoogte van de wedstrijden konden genieten, onder het genot van een hapje en een drankje. Bovenop de skihut, en boven het Hooligansvak vloog een echte “Milka” koe door de lucht, nadat ze van de skischans was gegleden.Reclameborden van de sponsoren, werden zelf gemaakt wat een tijdrovende klus bleek te zijn. De schilderende vrijwilligers zijn dan ook erg blij dat deze voor het aankomende WK weer gebruikt kunnen worden.

De eerste wedstrijd tegen de Italianen werd met 3-0 gewonnen, en een euforische sfeer maakte zich al meester van het Biddinghuizer voetbalpubliek. Nadat ook de Fransen aan de zegekar gebonden waren na een 4-1 overwinning, en de Roemenen slechts als kanonnenvoer voor de Oranje spitsen zouden dienen, stond het duel tegen de Russen op het programma. Deze afloop kennen we allemaal.

Grote media aandacht viel het evenement deze keer ten deel, met live uitzendingen van SBS 6 en vele reportages van Omroep Flevoland. Ook in de schrijvende pers kwam Biddinghuizen veel en vaak aan bod. Ludiek waren de Oranje Camping aan de ingang van Biddinghuizen. Ook de Roemeense woonwagen aan het begin van de Havenweg, met daarin “Biddinghuizer” Roma zigeuners is nu al onvergetelijk. Ondanks de uitschakeling tegen Guus` Russen, was het wederom een evenement om niet snel te vergeten.
WK 2010 Zuid-Afrika
Het WK van 2010 in Zuid-Afrika was een groot succes. Onder de naam VuvuzelArena werd er in de schuur van Schaap Holland zeven wedstrijden lang één groot feest gebouwd. Een iets veranderde opstelling qua tribunes en een geweldige prestatie van Oranje zorgden voor het zoveelste oranjesucces in Biddinghuizen. Er werd in 2010 zelfs een record gevestigd: binnen twee minuten waren alle kaarten voor de finale uitverkocht. Hieruit blijkt wel dat de VuvuzelArena in 2010 enorm leefde onder de inwoners van Biddinhuizen.
EK 2012

Rond het EK van 2012 werd er gewerkt met een nieuw samengestelde organisatie. De vuurdoop van deze groep verliep niet bepaald succesvol, want Oranje verloor in Polen en Oekraïne alle wedstrijden. Na drie wedstrijden was het feest aan de Havenweg ten einde, zonder punten. En zelfs maar twee goals.

Voor deze editie koos de organisatie voor een naam zonder 'arena'. Nieuw bloed, dus nieuwe plannen. De aardappelschuur van Schaap Holland werd omgedoopt tot Chrasnapolski, een verbastering van Charkov, gras en Polen(polski). Het logo bestond uit een schaap met bontmuts en wodkaglazen. Geheel in de stijl van de organiserende landen.
 
Ondanks de mindere prestaties, bleek ook deze editie weer een succes. Drie wedstrijden, drie keer uitverkocht en drie keer een gezellige middag/avond. Biddinghuizen genoot opnieuw. Daarnaast was er ook weer de nodige media-aandacht, want onder andere Hart van Nederland kwam bij twee wedstrijden een (live)reportage maken. Een mooi feest!
WK 2014: Sambatata
Het had zo mooi kunnen zijn. Nederland, opnieuw na penalty’s, door naar de finale. Helaas mocht het niet zo zijn. Oranje miste ditmaal twee strafschoppen en zag Argentinië er geen één missen. De halve finale was het eindstation, maar de wedstrijd om plaats 3 was nog een feestelijk toetje. Thuisland Brazilië werd met 0-3 verslagen.
2016/2018
Nederland kwalificeerde zich niet voor het EK 2016 en het WK 2018.
EK2020/2021
Vanwege de coronapandemie wewrd het EK Voetbal doorgeschoven van 2020 naar 2021. Aanvankelijk zou dan een voetbalarena ook in 2021 plaatsvinden (na niet gekwalificeerd te zijn in 2016 en 2018), maar aangezien de pandemie en bijbehorende maatregelen toen nog niet achter de rug waren, is er geen evenement met groot scherm georganiseerd en konden mensen alleen vanuit de huiskamer de verrichtingen van Oranje volgen.
WK 2022
De bal rolde weer in 2022, maar net als zovele organisaties had de pandemie ook sporen achtergelaten bij het EK/WK-comité. Een evenement overslaan, nieuwe wet-en regelgeving, vrijwilligers die na jaren inzet andere bezigheid hebben gevonden...  Feitelijk was het laatste grote evenement in 2014. Kortom, uiteindelijk was er geen grootschalig evenement te organiseren, zeker ook gezien de relatief korte termijn dat er met enige zekerheid bekend was dat het door zou kunnen gaan. Bovendien werd dit WK in de maanden november/december gespeeld. Dus gingen we terug naar de basis: voetbal kijken in de kantine van BAS. Met drie schermen in de kantine en behoorlijk wat belangstelling, werden er vijf voetbalavonden beleefd waarbij er een apotheose was bij de gelijkmaker van Wout Weghorst tegen Argentinië in de kwartfinale. Even was er hoop op een halve finale, maar strafschoppen besloten dat Oranje toch werd uitgeschakeld.

Deze website is gerealiseerd en gesponsord door Sybit | Software op Maat i.s.m. BHZNet.nl